Language switching

Saturday, November 19, 2016

Nové Y-ové haplogroupy na 23andMe

Tenhle týden se nám dostalo nového hezkého update od 23andMe. Máme teď k dispozici Y haploskupiny založené na snipech - alternativních DNA bazích. Bohužel se tahle novinka dostala jen na jejich nové stránky (a tam zatím Evropany nepouštějí).

Tady to podrobně popisují v blogu: https://blog.23andme.com/ancestry/updates-to-23andme-paternal-haplogroup-assignments/

My se zaměříme na podstatu změny.
Na začátku se Y strom tvořil pomocí písmen a číslic. Pokud jsme měli nějakou haplogrupu, např. R, tak první rozvětvení jsme označili jedničkou, další dvojkou, atd.: R1, R2. Pro další větvení jsme použili písmena - R1a, R1b, a pak zase čísla R1a1, R1a2 atd.
Problém byl v tom, že nalezení nových dělení nám mohlo (a typicky taky dělalo) tyhle větvení přeházet. Čím blíže současnosti, tím víc se vše měnilo a nebylo stabilni.
Proto jsme zavedli definici pomocí snipů - ty označují, která konkrátní mutace k danému větvení vedla. Pokud došlo mutací na pozici L160 k vytvoření nové větve, je jedno jestli je třetí nebo patá. Tohle značení je mnohem stabilnější.

A tohle tedy David Poznikskvělý výzkumník chromozomu Y, na 23andMe zavedl.
Obnovil údaje na úroveň ledna 2016, pomocí ISOGG stromu.

Nyní tedy každý uvidí, jak vypadá jeho kousek Y linie:

Tohle hlavně zamezí zmatkům. Ani nevíte, kolikrát přišel do našeho FTDNA projektu nebo Facebookové skupiny někdo zcela popletený výsledky z 23andMe.

Rovněž bude mnohem jednodušší pomocí 23andMe výsledků objednat ten správný SNP panel z FTDNA nebo YSeq.

Skvělá práce od Davida, těším se, že o něm neslyšíme naposledy!
(pro technicky znalé - můžete se podívat na jeho prográmek, kterým výsledky zaktualizoval)

No comments:

Post a Comment